Bron: www.handbalinside.nl

Een fijne clubcultuur kan een vereniging maken. Streef naar het winnende doelpunt, maar vergeet de vrijwilliger die een kwartiertje later – terwijl de lichten automatisch uit zijn gegaan – de vloer aanveegt niet.

Advertentie

De ene club heeft een uitstekend sponsorplan, een dorp verderop hebben ze een gretige lichting D-junioren en in de kantine van de rivaal is de gehaktbal buitenaards goed. Iedere verenging kent sterke punten. Maar overal hebben ze een algemeen doel: een fijn lidmaatschap bij de club.

“De meeste handbalspelers in Nederland doen het voor de lol”

In de top kunnen harde keuzes gemaakt worden. Plezier is meegenomen, maar met presteren kunnen belangrijke euro’s binnen gehaald worden. De meeste handbalspelers in Nederland doen het voor de lol. Beetje trainen, lachen en knokken op het parket. Na de tijd stevig afdouchen en die buitenaardse gehaktbal verslinden. Het liefst in een beetje harmonie.

Goed getimed gesprek
Clubcultuur kan de vereniging maken of breken. Ongeacht de reeds genoemde sterke of zwakke punten binnen een club: omgang met elkaar is overal van toepassing. En dat is geen vanzelfsprekendheid. Soms is het iets dat moet weken. Soms wordt het gestuurd door gedragsregels van de vereniging. Feit is dat de leden de clubcultuur bepalen.

“Omgang met elkaar is overal van toepassing”

Een zacht schouderklopje, een welverdiende pluim of simpelweg een goed getimed gesprek. Simpele middelen om elkaar te steunen. Om aan te geven dat ieders lidmaatschap bij de club er toe doet. Nieuwelingen moeten met open armen worden ontvangen, terwijl die duizendpoot best eens een complimentje kan waarderen.

Waarheid
Uiteraard: soms moet je een gewaagde keuze maken om je missie te volbrengen. Ook daar halen we genoegdoening uit. En daar hoort de waarheid zeggen bij. Maar dat sluit fijne omgangsvormen niet uit. Bereik de top, maar verlies als club een respectvolle sfeer niet uit het oog. Honderd punten voor een fijne clubcultuur.

2017 11 16 KMB Schermv3

clubkas