Gaan emotie en sport samen?

Vandaag , zondag 29 oktober 2017. Spelen we als D team. Ons team is gróót. We hebben vijf wissels. Eigenlijk teveel maar we hebben wat nieuwe enthousiaste handballers mogen verwelkomen.

Vandaag is dat Kate. Ze is al een aantal wedstrijden komen kijken en ze speelde vandaag voor het eerst mee. Leuk dat je erbij was Kate! Op naar mooie handbaljaren!

We bespreken de tactiek. Meedraaien met de bal. Aanpakken en rustig spelen. Alle kids weten wat we bedoelen. En ja dat gaan we doen is de boodschap. Speel je eigen spel.

We starten met Jelle in de goal. Andrea neemt dit tweede helft over. De kids zitten vandaag allemaal niet in de flow. Ze spelen snel ....kunnen elkaar niet vinden en laten hun spel bepalen door de tegenpartij. En ook ik laat me meenemen in de emotie van het spel en de fluitsignalen van de scheidsrechter.

We verliezen met 9-8. Op het nimmertje winst voor onze tegenpartij.

Het napraten in de kleedkamer gaat anders al normaal. Erik neemt het spel mee door en vraagt hoe de kinderen over dit potje dénken.

Ze laten zich meeslepen in dezelfde emotie als ik. We speelde slecht. Waren veel ballen kwijt en we waren niet energiek. Maar ook de scheids.....dit....de scheids ....dat....!

Op dat moment is het woord aan mij. Ik bied mijn excuus aan voor mijn emotie. Ik leg ze uit dat ik dát juist NIÉT had gewild. Ik nam na een aanvaring met de scheidd de keus even te vertrekkken van het veld. Om de kinderen niet verder mee te nemen in de emotie van mezelf en de trigger die de schieds ons gaf.

Een scheids heeft altijd gelijk. Dat is iets wat we de kinderen leren. Het is een vrijwilligersbaan die veel verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Helaas kun je als coach alleen maar vragen stellen en alsjeblieft en dank je wél zeggen tegen een scheids.

Wat gebeurd er dan met een coach als een kind herhaaldelijk op een dominante manier word aangesproken voor iets wat er niet gebeurd en de thuisspelende partij deze vrijheid wel heeft in de aanval. Mag een scheids pas affluiten voor een fout die men maakt bij uitgooi negen meter terwijl een ander kind de bal al boven in de hoek heeft gegooid en er gejuigd wordt vóór een prachtig doelpunt?

Wat doet dat met je als coach....nou ja dat hebben alle kinderen en ouders vandaag gezien. Ik ben hopelijk slim vertrokken van het veld. Afgekoeld en me weer bij de kids en Erik gevoegd. Vooral de kinderen  van Rijen en coach gefeliciteerd met de overwinning. Dat hoort er gewoon bij.

Wat is nou de conclusie van vandaag? Gaan emotie en sporten samen?  Ik wil maar ėėn ding leren van deze wedstrijd. Mijn geduld te bewaren al zal mijn moto wel altijd blíjven. Sportief spel is het grootste doel wat elke wedstrijd moet bevatten. Wat zou het een luxe zijn als er geen eigen leden wedstrijden hoefden te fluiten.

Voor ons team maar ėėn opdracht : eigen spelletje spelen en kwaliteiten gebruiken.

Voor mij als coach: Laat je niet leiden door emoties maar geef je kids de positieve flow. Erik bedankt voor je rust aan de zijlijn........voor mij de vraag ........hoe voorkom ik dit volgende keer.

Twanny

29 10 2017 D1 5

29 10 2017 D1 4

Ontdek hoe leuk handbal is en
kom 3x gratis mee trainen!

Ons inschrijfformulier vind je hier.

HB banner 120x600px